Siliconen en Minerale oliën

Als je op de ingrediëntenlijst van je product kijkt staan daar een hele hoop woorden en ingrediënten op, maar welke ingrediënten mogen er nu eigenlijk niet inzitten (zeker niet in combinatie met een sunless tanning van Infinity Sun) en waarom zijn deze siliconen en minerale oliën niet goed voor je huid? 

Hieronder een woordje uitleg (dus als 1 van deze ingrediënten in je bodylotion, crème of douchegel zitten, mag je deze minstens een week niet meer gebruiken voor je een sunless tanning ondergaat):

SILICONEN

Synthetische siliconen oliën zijn huidonvriendelijk en laten net als minerale oliën een laagje op de huid achter dat de huid afsluit. Het zit in huid- en haarverzorgingsproducten, make-up en tandpasta. Wat doet het met de huid?
Het legt een laagje over je huid en ‘stapelt zich op’ waardoor het de huid afsluit. Het verstopt de poriën en houdt de ‘slechte’ zaken ook binnen, zoals bacteriën en vet (talg).

Waar herken je siliconen aan op de ingrediëntenlijst?

Alle ingrediënten die eindigen op -cone en -xane zijn siliconen. Op een rijtje de meest voorkomende: WATERPROOF SILICONEN

•Cetearyl methicone
•Cetyl Dimethicone
•Cyclomethicone
•Cyclopentasiloxane
•Dimethicone (zwaarste variant, deze bouwt op)
•Dimethiconol
•Stearyl en Stearoxy Dimethicone
•Amodimethicone (en) Trideceth-12 (en) Cetrimonium Chloride
•Trimethylsilylamodimethicone.

OPLOSBARE SILICONEN

Deze soorten zijn oplosbaar in water (herkenbaar door PEG).
•PEG Dimethicone Copolyol
•PEG Hydrolyzed Wheat Protein Hydroxypropyl Polysiloxane
•PEG Lauryl methicone copolyol.

MINERALE OLIE

Je kan minerale olie in huidverzorging herkennen aan ‘paraffinum liquidum’ of ‘petrolatum’ in de ingrediëntenlijst. Er zijn meerdere soorten, onderaan dit artikel kan je een lijstje zien met de meest voorkomende benamingen. Het enige wat deze oliën doen, is je huid afsluiten, ze zijn zogenaamd occlusief. Er komt een laagje op je huid waardoor er niks meer in kan, maar ook niet uit.

 Vaseline (dat is pure minerale olie) is een goed voorbeeld, veel mensen gebruiken dat als lippenbalsem.Wat er dus gebeurt is dat dat product er voor zorgt dat de vocht die in je lippen zit, er in blijft. Maar verder doet het niks. Het maakt je lippen zacht op het moment dat het op je lippen zit (het houdt het vocht in je lippen vast) maar wanneer het er af is, voelen ze weer net zo droog aan.

Waarom gebruiken merken en producenten dit nog?
Ten eerste omdat het goedkoop is. Minerale olie voor cosmetica is een product dat overblijft bij het maken van onder andere olie en benzine. Cosmeticafabrikanten kopen deze ‘afval’ op om in hun prodcuten te verwerken. Supergoedkoop. Ook werkt het antibacterieel wat het meteen een conserveermiddel maakt.Daarnaast geeft net als bij siliconen het een lekker gevoel op de huid. Het lijkt alsof het je huid zacht maakt en voedt, maar praktisch doet het niks. Als je ziet dat een product dat je koopt voor een heel groot deel uit minerale olie bestaat (lees: het ingrediënt staat bovenaan de ingrediëntenlijst) dan weet je dat het een goedkoop product is om te maken en de concentratie zeer hoog is!!!
De gevolgen bij het veelvuldig of bij een hoge concentratie gebruik van minerale olie zijn exact hetzelfde voor en na een sunless tan als bij siliconen gebruik.

De soorten minerale olie:
Micro Wax Ozokerit Ceresin Eucerin (dit is een mix van natuurlijke en minerale olie) Cera microcristallina Isoparaffin (C11-12-13-14) Eucerit Microcrystalline wax Ozokerite Paraffinum-liquidum Parrafinum-subliquidum PVP/VA copolymeer Acetone (Aceton) Ceresin Propyl alchol/ Propanol Isopropanol/Isopropyl alcohol