Wat smeren we allemaal op onze huid?

Wat smeren we allemaal op onze huid?

Vandaag de dag is iedereen zich bewust van zijn gezondheid.  We letten op wat we eten, we kijken uit met de zon, …
Maar staan we ook weleens stil bij wat we allemaal op onze huid smeren?

In heel wat producten (ook de grote merken) zitten siliconen en minerale oliën.  En net die producten sluiten ook de huid af zodat onze sunless tanning spray niet goed in de huid kan dringen.

Een woordje uitleg over die twee boosdoeners: (bron: http://natuurlijke-huidverzorging.blogspot.be/2010/05/wat-is-siliconenolie.html)

De basiscomponenten van elk cosmetisch product zijn water en olie. Daaraan worden dan nog allerlei hulp- en werkstoffen toegevoegd. Water blijft altijd water, maar in de gebruikte basisoliën is er heel wat kwaliteitsverschil. De consument heeft doorgaans de keuze tussen producten op basis van

1. minerale olie,
2. siliconenolie,
3. gewone plantaardige basisolie,
4. plantaardige olie met een hoge concentratie onverzadigde en essentiële vetzuren (vitamine F).

Minerale olie (petroleumolie) wordt omwille van de zeer lage kostprijs zeer vaak gebruikt. Het heeft occlusieve (afsluitende) eigenschappen: vocht wordt in de huid tijdelijk vastgehouden door een ondoordringbare paraffinefilm. Onderzoek toont echter steeds vaker de nadelen van deze werkwijze aan. De vochtverhogende eigenschappen van de huid zelf worden immers niet versterkt, waardoor na verwijdering van de film het vocht de huid meteen ook weer verlaat. Op langere termijn wordt vaak ook een verschraling van de huid vastgesteld: de aanmaak van nieuwe bouwstenen van de huid (voornamelijk ceramides en fosfolipiden) door de levende huidcellen door de paraffinefilm worden verstoord.
Plantaardige oliën, vooral deze met een hoge concentratie onverzadigde en essentiële vetzuren (vitamine F) hebben niet de nadelen van minerale olie. De beste plantaardige oliën bestaan uit dezelfde bouwstenen als de menselijke huid en zijn daardoor heel gunstig voor de huid. Ze zijn bioactief, binden zich goed met de huid, sluiten de huid niet af, en zijn zeer voedend en verzorgend. Waar minerale olie op de huid blijft liggen, worden deze plantaardige oliën goed door de huid opgenomen. Daardoor ontstaat een zacht huidgevoel en een gezond huidbeeld. Door de hogere kostprijs van deze natuurlijke oliën, zijn ze slechts te vinden in de allerbeste producten.
Net als minerale olie is siliconenolie een goedkope olie die omwille van de kostprijs vaak wordt gebruikt als basis voor huidverzorgingsproducten. Het heeft echter niet dezelfde nadelen. Het sluit de huid niet af waardoor de natuurlijke huidfuncties niet worden verstoord.


Uit de grafiek hierboven blijkt overduidelijk dat petrolatum (= gerafinneerde petroleum voor cosmetisch gebruik) de huid zo goed als volledig afsluit. Dit wordt bewust zo gedaan want stookolie in zijn natuurlijke vorm (heavy mineral oil en light mineral oil) is niet huidaflsuitend. Een natuurlijke plantaardige olie (in het voorbeeld hier amandelolie) en siliconenolie laten nog voldoende vocht en zuurstof door zodat de huidfuncties normaal blijven functioneren.

Siliconenolie mag dan wel de huid niet afsluiten, het biedt verder ook geen voordelen voor de huid. Het is niet bioactief is en heeft daardoor geen voedende waarde voor de huid. Siliconenolie bevat – in tegenstelling tot plantaardige oliën – geen natuurlijke bouwstenen zoals vitamines, cholesterol, glycerine, onverzadigde vetzuren. Het is met andere woorden volledig neutraal voor de huid. Er zijn geen nadelen aan, maar ook geen voordelen.De enige zinvolle reden om siliconenolie te gebruiken is om de werking van een hoogwaardig product met plantaardige oliën wat af te zwakken. Hoewel de overgrote meerderheid van de mensen baat heeft bij een normale hoeveelheid van deze natuurlijke voedingstoffen, kunnen er toch redenen zijn om soms wat te minderen. Enkel bij een klein aantal mensen met een overgevoelige huid kunnen deze werkzame bestanddelen tijdelijk (of permanent) wat te veel van het goede zijn. Door zulke producten dan met wat siliconenolie te verdunnen krijgt de huid minder voeding en kan ze op een rustiger tempo herstellen. Net zoals mensen met een zwakke maag. Voor hen kan het voordelig zijn om een tijdje minder vet te eten of op dieet te gaan om een gevoelige maag te ontzien.
Wat is siliconenolie? Siliconenolie is de olie die onttrokken wordt aan silicium. Silicium is het meest voorkomende halfmetaal, en na zuurstof het meest voorkomende chemische element op aarde. 25,7% van de aardkost bestaat er uit. Het is voor dieren en de mens een niet essentieel element, maar voor planten is het een belangrijke stof voor de stofwisseling. Voor de mens is het dus niet bioactief. Siliconenolie wordt ook aan bakolie toegevoegd omdat er geen gezondheidsproblemen mee bekend zijn. Ook voor gebruik in cosmetica zijn er geen nadelen bekend. Zoals de anders zeer strenge website www.cosmeticsdatabase.com vermeldt: het is niet schadelijk voor mens en dier, en ook niet voor het milieu.
Alle Infinity Sun producten bevatten uiteraard geen van deze ingrediënten!